Wiśniowa fantazja

To ciasto idealne połączenie smaków, wiśnie, krem karpatkowy, mak, mmmm... Oczywiście przesadziłam z polewą i wyszła twarda, nie do pokrojenia więc i zdjęcia nie są odpowiednie. Robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 32 cm.


Składniki:
na biszkopt
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki suchego maku

na warstwę wiśniową
1 duży słoik wiśni drylowanych
2 galaretki wiśniowe

dodatkowo
krem karpatkowy + składniki do jego wykonania
polewa czekoladowa




Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt makowy, ostudzić przeciąć na dwa blaty.
Przygotować masę karpatkową według przepisu na opakowaniu, wyłożyć ją na jeden zimny biszkopt.
Do soku z wiśni dolać wodę tak aby uzyskać łącznie 800 ml płynu, podgrzać i rozpuścić w nim galaretki, ostudzić, gdy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie i wyłożyć na masę, przykryć drugą częścią biszkoptu makowego. Całość polać polewą czekoladową.

Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥