Dość sceptycznie podchodzę do ciast drożdżowych, z reguły mi nie wychodzą, to dodatkowo jest zabarwione na ciemny kolor, jednak bez obaw wychodzi wspaniale! Przepis jest godny zapisania na przyszłość a pochodzi z książki 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 36 cm.
Składniki:
na ciasto
0,5 kostki drożdży
3 kopiate szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
10 dag masła (rozpuszczonego)
5 żółtek
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kakao
na kruszonkę
10 dag masła
1 kopiata szklanka mąki
1 żółtko
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru
dodatkowo
1 l mleka
3 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
1 1/2 kg jabłek
2 łyżki cynamonu
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem, gdy zaczną rosnąć dodać je do pozostałych składników i zarobić ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść go jeszcze raz podsypując mąką. Ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki drugą pociąć na równe, długie paski. Na ciasto wyłożyć obrane pokrojone w ćwiartki jabłka, oprószyć cynamonem, zalać je ugotowanym budyniem. Na budyniu ułożyć kratkę z pozostałego ciasta. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą. W puste miejsca kratki wsypać kruszonkę. Upiec w 180 stopniach.
Zobacz też:
super przepis :)
OdpowiedzUsuńNie wypróbuję, nie lubię ani jabłek ani jej przepisu.
OdpowiedzUsuń