piątek, 8 listopada 2019

Ciasto Jamajka

Dziś ciasto bananowe o nazwie Jamajka! Jest fenomenalne i bardzo łatwe w wykonaniu, ponieważ pieczemy tylko jeden biszkopt kakaowy i przekładamy go bananami galaretką i kremem.
Robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 26 cm.



Składniki:
na biszkopt
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju

na masę
0,5 l śmietany 30%
150 g serka mascarpone
4 łyżki cukru

dodatkowo
6 dojrzałych bananów
2 galaretki cytrynowe
1 słoik dżemu brzoskwiniowego
sok z jednej cytryny
1 szklanka przegotowanej ostudzonej wody

Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt kakaowy, ostudzić go i przekroić na 2 blaty. Galaretki rozpuścić w 800 ml wody, ostudzić.
Pierwszy blat nasączyć przegotowaną wodą z połową soku z cytryny, posmarować go dżemem brzoskwiniowym. Banany obrać, przekroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny, ułożyć na cieście. Na banany wyłożyć tężejącą, prawie ściętą galaretkę. 
Serek mascarpone, śmietanę, cukier zmiksować na puszystą masę, 2/3 masy wyłożyć na galaretkę, przykryć drugą częścią biszkopta, biszkopt pączować przykryć go pozostałą masą i posypać kakao.




2 komentarze:

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥