czwartek, 21 listopada 2019

Sernik kora orzechowa

Na pewno każdy zna popularne ciasto z kremem jakim jest kora orzechowa, a co jeśli masę zamienić na ser? Przedstawiam wam pomysł na sernik gotowany. obiłam w formie o wymiarach 26 cm x 32 cm.

Składniki:
na biszkopt
6 jajek
0,5 szklanki cukru
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
garść rodzynek
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na ser
1 kg sera
5 jajek
200 g masła
200 ml mleka
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe

dodatkowo
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń
1 opakowanie delicji
kawa

Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt bakaliowy. 
Ser, masło, jajka, cukier zmiksować ze sobą następnie przelać na dużą patelnię lub do garnka o grubym dnie, masę podgrzewać cały czas mieszając gdy będzie ciepła dodać budyń rozpuszczony w mleku, na tym etapie masy trzeba bardzo pilnować, ponieważ bardzo łatwo się przypala, gotować do uzyskania konsystencji budyniu. 1/2 sera wylać na biszkopt bakaliowy, na serze ułożyć delicje namoczone w kawie, przykryć je drugą częścią masy serowej. Galaretki rozpuścić w 800 ml ciepłej wody, ostudzić. Brzoskwinie wyłożyć na ser a na nie tężejącą galaretkę.



1 komentarz:

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥