czwartek, 16 lipca 2020

Makowa katarzynka z pierniczkami

Ciasto makowe z pianką z sera i pierniczkami. Bardzo ładnie prezentuje się w przekroju. Robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 32 cm.


Składniki:

Na ciasto
6 jajek
150g cukru
250g maku suchego (należy go sparzyć i zmielić)
1 łyżka kawy
2 łyżki mąki
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową
1 kg sera z wiaderka np. waniliowego
¾ szklanki cukru pudru
¾ szklanki mleka
250g margaryny
4 płaskie łyżki żelatyny
Cukier waniliowy

Dodatkowo:
Pierniczki w czekoladzie


Wykonanie:
Sparzony mak, kawę mąki,proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze ubitą na sztywno pianą z białek. Masę wyłożyć na blaszkę, piec w 180 stopniach przez 40 minut. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.

Gorącym mlekiem zalać żelatynę i dokładnie wymieszać. Margarynę utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednej łyżce ser cały czas ucierając. Na końcu wlać ciepłą żelatynę i zmiksować. Dosłodzić do smaku.

Przełożenie ciasta:
ciasto makowe - połowa masy serowej - pierniczki - połowa masy serowej - ciasto makowe


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

skomentuj ♥