Leśny mech

Proste ciasto na oleju z dodatkiem szpinaku robione w tortownicy o  średnicy 23 cm mogę przyznać że spokojnie można robić w mniejszej.



Składniki
na ciasto
450 g opakowanie mrożonego szpinaku
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
maliny


Wykonanie:
Szpinak rozmrozić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę . Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać szpinak małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylać do tortownicy upiec w 180 stopniach, ostudzić.
Mascarpone ubić z śmietaną i cukrem na sztywno. 
W cieście wydrążyć środek do środka włożyć ubitą śmietanę posypać pozostałym ciastem i malinami.

Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥