Super kremowy, delikatny sernik na jogurtach greckich z kokosem, kruszonką oraz akcentem w postaci dżemu porzeczkowego. Zapraszam do przepisu.
na cisto kruche
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
masa serowa
1200 gram jogurtu greckiego
20 dag wiórków kokosowych
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka cukru
6 białek
dodatkowo
słoik dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto kruche, podzielić je na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią spód blachy. Podpiec 10 minut w 180 stopniach następnie po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na spód dżem porzeczkowy. Drugą część ciasta wstawić do zamrażarki.Jogurty greckie zmiksować z wiórkami kokosowymi i budyniami. Białka ubić z cukrami na sztywno. Połączyć drewnianą łyżką białka ubite z cukrem z jogurtami. Gotową masę wylać na ciasto kruche, ciasto kruche z zamrażarki zetrzeć na wierzch ciasta na tarce. Piec 50 minut w 180 stopniach.
Prezentuje się pysznie :) Mój mąż uwielbia sernik, ale takiego jeszcze nie jadł :)
OdpowiedzUsuń