Dziś przepis na ciasto Migdałowiec bez pieczenia czyli popularny 3 bit na krakersach jednakże inspirowany przepisem z książki "100 nowych ciast". Masa budyniowa z tego przepisu wychodzi idealnie, mleko skondensowane które trzeba gotować kilka godzin zastąpiłam gotowym kajmakiem z puszki, połączenie słonych krakersów i kajmaku jak zawsze wyszło obłędnie. Ciasto świetnie się kroi co ważne, ciasto robiłam w dużej blaszce. Pamiętaj aby usprawnić pracę dzień wcześniej schłodź sobie śmietanę, budyń ugotuj wcześniej aby ostygł jak i żelatynę rozpuść odpowiednio wcześnie.
Składniki:
1 l mleka
2 opakowania słonych krakersów
3/4 szklanki cukru
500 ml śmietany 30%
płatki migdałowe
3 łyżki żelatyny
1 cukier wanilinowy
1 kostka masła
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka kajmaku
Wykonanie:
Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko, wszystko roztrzepać. Pozostałe mleko zagotować z kostką masła, cukrem i cukrem wanilinowym. Do wrzącego mleka wlać powstałą zawiesinę. Cały czas mieszając ugotować budyń.
żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody, następnie ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną cukru, pod koniec ubijania połączyć z żelatyną.
Przełożenie ciasta:
krakersy - masa budyniowa - krakersy - kajmak - krakersy - bita śmietana - płatki migdałowe
Zobacz też:
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥