Modra czerwona kapusta do słoików na zimę + film

Jako, że sezon na kapustę w pełni przedstawię Ci super szybki przepis na zachowanie jej na dłużej. Zrobienie tej sałatki zajęło mi nie całą godzinę, a z jednej główki kapusty otrzymałam 5 słoików więc 5 obiadów mam z głowy a wystarczy ją tylko podgrzać. Sałatka może stać w spiżarni bardzo długi czas i zawsze można po nią sięgnąć. Pamiętaj jednak aby słoiki i zakrętki dobrze wyparzyć przed wkładaniem sałatki. Czy można nazwać ją modrą kapustą?



Składniki: 
1 główka kapusty czerwonej około 2 kg 
4 cebule 
450 ml wody 
1 szklanka octu 
8 łyżeczek soli 
100 ml oleju 
150 g cukru 
ziele angielskie 
liście laurowe 
pieprz

Wykonanie:
Kapustę poszatkować lub pokroić, przełożyć do większego garnka i dodać pozostałe składniki. Całość gotować 15minut. Słoiki umyć i wyparzyć. Do słoików nałożyć kapustę następnie dolać wody z pod niej i dokładnie zakręcić słoiki. Słoiki włożyć do dużego garnka zalać je woda na 3/4 wysokości i pasteryzować 15 minut.


Ciasto dyniowe


Komentarze