Jeżeli dysponujesz główką czerwonej kapusty i nie wiesz co z nią zrobić, nie zmarnuj jej! wystarczy papryka, cebula i kilka innych dodatków aby zamknąć ją w słoiku na zimę. Słoiki na pewno pomogą w kryzysowej sytuacji kiedy nie ma w domu żadnego dodatku do drugiego dania. Z jednej główki kapusty wyszły mi 4 słoiki sałatki.
główka czerwonej kapusty
3 cebule
3 papryki
500 ml wody
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
liście laurowe
3 łyżki soli
Wykonanie:
Kapustę i cebulę obrać z wierzchnich części, Paprykę umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w paski, paprykę pokroić w kostkę, wszystkie warzywa umieścić w garnku, dodać pozostałe składniki, gotować 15 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu sałatki przenieść ją do słoików, dokładnie zakręcić, umieścić je w dużym garnku z wodą i pasteryzować pod przykryciem 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥