Ciasto piegusek z makiem na wigilię - wilgotniejszego nie jadłaś + film

Przepis na ciasto piegusek idealne na święta bo jest z makiem, lub na wigilię szkolną bo robi się go bardzo szybko. Przepis na małą kwadratową formę lub keksówkę. Za sprawą rozpuszczonego podgrzanego masła ciasto jest bardzo wilgotne i mięciutkie. Piekłam w 180 stopniach.



Składniki: 
1 szklanka maku 
2 szklanki mąki 
4 jajka 
1 szklanka cukru 
0,5 szklanki mleka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła

Wykonanie:
Mak zagotować z mlekiem, cukrem i masłem, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy będzie zimne dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wmieszać je do masy makowej. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 180 stopniach.







Komentarze