Ziemniaki Hasselback po góralsku z oscypkiem i żurawiną

Przepis na super pyszne ziemniaki w stylu góralskim na prawdziwym maśle z serkiem typu oscypek, czosnkiem i żurawiną. Prawdziwe niebo w gębie! Piekłam 1 godzinę pod przykryciem w 220 następnie, posypałam startym serem i piekłam 5 minut bez przykrycia.Ziemniaki mogą być dodatkiem, ale ja zawsze robię je w większej ilości bo połączenie z żurawiną, oscypkiem i czosnkiem to mistrzostwo świata do których już nie trzeba innych dodatków, mięs czy sałatek.




Składniki: 
ziemniaki 
czosnek 
suszone zioła 
masło 
sól 
pieprz 
żurawina 
ser typu oscypek

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować w wodzie, przepłukać je dokładnie kilka razy. Umyte ziemniaki ponacinać, w nacięcia włożyć czosnek. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, obficie posolić, popieprzyć, posypać ziołami suszonymi, na każdym ziemniaku ułożyć masło. Piec pod przykryciem godzinę w 220 stopniach. Po godzinie Ziemniaki wyjąć z piekarnika posypać startym serem typu oscypek i zapiec jeszcze 5 minut bez przykrycia. Podawać z żurawiną na wierzchu.


Zobacz też:

ciasto kokosowe


Komentarze