Przepis na super puszysty i nie suchy biszkopt z 7 jaj który idealnie będzie się nadawał do zrobienia tortu lub jako spód do ciasta. Piekłam w formie o średnicy 22 cm w 180 stopniach. U mnie biszkopt siedział około 35 minut w piekarniku ale tak jak zawsze proszę nie sugeruj się moim czasem najlepiej sprawdzać biszkopt metodą tzw suchego patyczka.
Składniki:
7 jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mielonych orzechów
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Wykonanie:
Jaja rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z octem i wlać je do białek, dodać obie mąki, orzechy, proszek do pieczenia, wymieszać wszystko łyżką.
Przygotowany biszkopt wylać do formy i upiec.
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥