Ciasto piernikowe z marchewką, kremem, brzoskwiniami i galaretką ‐ świąteczny przepis

Piekłam w formie 25 cm x 35 cm. Odkryj przepis na pyszne świąteczne ciasto piernikowe z marchewką, kremem, brzoskwiniami i galaretką. Ten film pokaże Ci krok po kroku jak stworzyć to smaczne i efektowne danie. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym kucharzem czy doświadczoną osobą w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie. Dowiedz się jak połączyć smak świątecznej przyjemności z różnorodnością składników i zaprezentować wspaniałe ciasto na Twoim stole wigilijnym. Przygotuj się na niezapomniany smakowity festiwal!



Składniki: 
na ciasto 
1, 5 szkl mąki 
2/3 szkl cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1,5 łyżeczki sody 
przyprawa do piernika 
szczypta soli 
3 jajka 
1/2 szklanki oleju 
1 starta marchewka 
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 

na krem 
1 mały serek mascarpone 
400 ml śmietany 30% 
cukier do smaku 

dodatkowo 
puszka brzoskwiń 
2 galaretki brzoskwiniowe + 750 ml wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać ze sobą. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki i upiec w 180 stopniach.
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 750 ml ciepłej wody i zostawić do wystudzenia.
Serek mascarpone, śmietanę 30% i cukier ubić na sztywną pianę, następnie wyłożyć na zimne ciasto.
Na wierzch ubitego kremu wyłożyć odsączone brzoskwinie. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na brzoskwinie. Ciasto chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.



Komentarze