Piekłam w formie 25 cm x 35 cm. Odkryj przepis na pyszne świąteczne ciasto piernikowe z marchewką, kremem, brzoskwiniami i galaretką. Ten film pokaże Ci krok po kroku jak stworzyć to smaczne i efektowne danie. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym kucharzem czy doświadczoną osobą w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie. Dowiedz się jak połączyć smak świątecznej przyjemności z różnorodnością składników i zaprezentować wspaniałe ciasto na Twoim stole wigilijnym. Przygotuj się na niezapomniany smakowity festiwal!
na ciasto
1, 5 szkl mąki
2/3 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
szczypta soli
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1 starta marchewka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
na krem
1 mały serek mascarpone
400 ml śmietany 30%
cukier do smaku
dodatkowo
puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe + 750 ml wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać ze sobą. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki i upiec w 180 stopniach.
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 750 ml ciepłej wody i zostawić do wystudzenia.
Serek mascarpone, śmietanę 30% i cukier ubić na sztywną pianę, następnie wyłożyć na zimne ciasto.
Na wierzch ubitego kremu wyłożyć odsączone brzoskwinie. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na brzoskwinie. Ciasto chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥