Sałatka warstwowa okolicznościowa z porem i kurczakiem + film

Przepis na warstwową sałatkę okolicznościową z porem, cebulą i kurczakiem, oraz chrupiącym koperkowym sosem. Sałatka ma dość specyficzny ostry smak, ale to dobrze bo trzeba oderwać się na chwilę od ciężkich sałatek majonezowych, ostrość łagodzi sos jogurtowy. Sprawdzi się dobrze jako sałatka do obiadu jak i jako dodatek do mięs i warzyw z grilla.



Składniki:
pierś z kurczaka
por
1 puszka fasoli czerwonej
4 jajka ugotowane na twardo
1 cebula czerwona
papryka czerwona w proszku
przyprawa do kurczaka
sól

na sos:
1 ogórek
jogurt naturalny
koperek
sól
pieprz
czosnek

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem przyprawy do kurczaka i papryki czerwonej, ostudzić. 
Ogórka pokroić w kostkę i wymieszać go z resztą składników na sos.
Gdy kurczak będzie zimny przełożyć go do miski, przykryć, porem, fasolą, sosem, cebulą i jajkami ugotowanymi na twardo. 



Komentarze