sobota, 9 marca 2013

Miodownik | Masa grysikowa (z kaszy manny)

Miodownik z 2 ciast. 


Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka sody
2 jajka
4 łyżki miodu
150 g masła
2 lub 3 łyżki śmietany
szklanka cukru pudru


Masa grysikowa:
0,5 l mleka
12 łyżek grysiku ( kasza manna błyskawiczna)
1 szklanka cukru
1 kostka masła

Orzechy:
Paczka orzechów
2 łyżki masła
3 łyżki miodu


Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części.Rozwałkować i włożyć do form. Na jedną z nich wyłożyć uprzednio przygotowane na patelni orzechy z masłem i miodem ( prażone razem ok 5 minut). Ciasta piec po około 20 minut na 150 st.

W międzyczasie przygotować masę grysikową. Do mleka wsypać grysik i cukier, gotować wszystko razem 10 minut na wolnym ogniu nie doprowadzając do przypalenia. Gdy ugotowany grysik będzie zimny zmiksować go z masłem.

Przygotowaną masę wyłożyć na upieczony placek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym ponczem, na masę wyłożyć placek z orzechami.


Ciasto szybkie smaczne można upiec 3 placki wtedy będzie wyższe a'la tort
Jest to porcja na dużą blachę.








Uwaga !
przypominam o akcji w której można zdobyć wiele fajnych nagród za darmo .
Wystarczy wejść w ten link:  Link  zebrać odpowiednią ilość punktów i cieszyć się wygraną.
muszę się pochwalić ze wygrałam własnie kartę do Rossmana ; ))


6 komentarzy:

  1. Istna rewelacja. Chętnie bym skosztował teraz po obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ciasto! W mojej rodzinie zrobiło furorę, także polecam:)
    A przy okazji
    zapraszam także na mojego bloga dotyczącego zdrowia https://www.facebook.com/Modnystyl2013?ref=hl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowaś mario łaski pełna zróbta mi to ciacho :D


    Kawa

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto twarde i wszystko za słodkie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niemożliwe piekę go po raz setny! po pierwsze ciasto bardzo łatwo spiec więc trzeba go pilnować (broń boże bez termoobiegu) potem nawilżyć. A co do słodkości to kwestia gustu dla mnie jest idealny.

      Usuń
  5. Bardzo dobry przepis i ciasto zawsze wychodzi dobre.

    OdpowiedzUsuń