środa, 6 sierpnia 2014

Ciasto grysikowiec bez pieczenia wg Ewy Wachowicz


Dawno nie pojawiały się na blogu ciasta więc dziś łapcie to, pyszne bez pieczenia, bardzo szybkie.

Składniki:
1 l mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
200 g masła
1 szklanka kaszy manny
3 paczki herbatników
polewa czekoladowa





Wykonanie:
Mleko, cukier, masło, kakao dodać do garnka zalać mlekiem i podgrzewać. Gdy mleko się zagotuje dodać kaszę mannę i gotować parę minut ciągle mieszając aby nie przywarła. W foremce ułożyć warstwę herbatników i zalać tężejącym grysikiem po czym ponownie przykryć warstwą herbatników i polać polewą.


Przepis zaczerpnięty z:
www.ewawachowicz.pl 

14 komentarzy:

  1. Moja teściowa takie robiła, ale mi nie smakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja niedawno przekonałam się do samej kaszki, bo w sumie też nie lubiłam.

      Usuń
  2. Wieki go nie jadłam :) Fajne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram przepis do zrobienia;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto musi być pyszne ! Muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bym dodala troche likieru aby nie bylo mdle , typu amaretto albo inne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moim zdaniem alkohol nie pasuje do tego deseru

      Usuń
    2. Ooo... doskonale! Robię podobne z dodatkiem Amaretto. Ma charakterek...

      Usuń
  7. super!!!!proste,tanie,szybkie,bez pieczenia i dobre :) polecam dla ''koślawców'' w kuchni oraz troszke leniwych gospodyń (takich jak ja) ktore nie urodziły sie po to aby piec i gotować. To ciasto chyba kazdemu sie uda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. witam, na jaką dużą blaszkę jest przepis? bo nie dopatrzyłam... dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. duża blacha 41 cm x 25 cm można zrobić w mniejszej wyjdzie wtedy wyższe.

      Usuń
  9. powiedziałabym, że do tego przepisu bardziej pasuje nazwa Stefanka.

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥