Dziś kolejny szybki przepis na letnie gotowanie. Tym razem będą to pierożki - kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami. Zapraszam do poprzedniego posta z tej samej serii gdzie robiłam placki ziemniaczane z gulaszem do których link znajduje się tu.
Składniki:
2 szklanki mąki
1/4 kostki drożdży
łyżka cukru
1/4 szklanki mleka
1/4 kostki masła
1 jajko
szczypta soli
1 słoik bigosu Pamapol
Wykonanie:
Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Mleko delikatnie podgrzać dodać drożdże, cukier, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do reszty mąki dodać żółtko, sól, masło, i wyrośnięte drożdże, składniki zagnieść tak żeby wyszło jednolite błyszczące ciasto. Ciasto rozwałkować, za pomocą talerzyka deserowego wycinać w nim okręgi. Bigos podgrzać, i przestudzony nakładać na środek ciasta składać na pół, boki sklejać ręcznie lub za pomocą widelca, wierzch posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach 20 minut.
Pycha, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńmmmmmm.... pycha :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się zasmaczyscie 😍
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńKocham takie ciasto! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/
ładnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńWolę takie klasyczne, ale te też są pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle ja lubię te Twoje kulinarne posty! :))
Mi by pewnie nie wyszły :) Chociaż kto wie , warto spróbować :) Wyglądają pyyysznie :D
OdpowiedzUsuńomomo dawaj mi tu kilka na wynos:D obserwuję;)
OdpowiedzUsuńO rany przepadłam :D Ale mi smaka narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńwszystko pięknie, ale po co ten bigos ze słoika?
OdpowiedzUsuńA może być margaryna ? Zamiast masła ?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń