środa, 1 marca 2017

Sernik snikers bez pieczenia

Jestem pod wielkim wrażeniem tego ciasta, jest bardzo słodkie ale domowy karmel wychodzi tak samo jak w popularnym batoniku o tej samej nazwie, do tego chrupiący spód, i pyszny czekoladowy sernik. Ciasto jest trochę pracochłonne jednak polecam je spróbować. Robiłam w tortownicy o średnicy 23 cm jednak bardzo ładnie będzie wyglądać jeżeli użyje się mniejszej tortownicy.


Składniki:
na spód
200 g herbatników
100 g masła lub margaryny
na karmel
1 1/2 szklanki cukru
190 ml wody
250 ml kremówki
garść solonych orzeszków ziemnych
na sernik
400 g serka homogenizowanego
100 g białej czekolady
200 ml śmietany 30%
4 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku




Wykonanie:
Ciastka pokruszyć na proszek, masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia następnie na dno wyłożyć herbatniki, ubić je łyżką i wstawić do lodówki.
Wodę i cukier gotować na małym ogniu około 30 minut, tak aby jak najwięcej wody odparowało podkręcić trochę gaz, ciągle pilnować aby karmel się nie przypalił, gdy zacznie zmieniać kolor cały czas mieszać, zestawić z ognia wlać śmietanę, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować. Gdy masa przestygnie dodać do niej orzechy i wylać na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę ubić z cukrem, dodać serek homogenizowany, letnią czekoladę i zimną żelatynę rozpuszczoną w 100 ml ciepłej wody. Sernik wyłożyć na karmel, całość schłodzić.



Zobacz też:

Bananowiec

3 komentarze:

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥