czwartek, 28 września 2017

Raffaello wg s. Anastazji bez pieczenia

Każdy zna to ciasto, to klasyk wśród ciast bez pieczenia, tym razem z nutką alkoholu. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm. Przepis pochodzi z książki 173 specjały siostry Anastazji.

raffaello siostry anastazji przepis

Składniki:
2 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru (dałam mniej)
30 dag masła
25 dag kokosu
herbatniki
1 szklanka adwokata lub mniejsza ilość spirytusu




Wykonanie:
W połowie szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę, resztę mleka zagotować z cukrem, następnie dodać pozostałą mieszankę i ugotować budyń, dobrze go ostudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce budyniu, na końcu dodać kokos i alkohol. Formę wyłożyć podwójną warstwą papieru do pieczenia, wyłożyć dno herbatnikami a na nie dać 1/4 masy, przykryć herbatnikami, czynność powtórzyć 4 razy (mają wyjść 4 warstwy), górę posmarować masą i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto szybko schłodzić. Gdy stężeje równie szybko należy wyjąć je z formy, ponieważ ekspresowo wnika w nie smak blaszki.


Zobacz też:
Sernik na zimno z kajmakiem i powidłami śliwkowymi

3 komentarze:

  1. A nie można zrobic z gotowych budyni? Jak tak to ile by musiało ich byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robię z gotowców, ponieważ masa często się psuje.

      Usuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥