Dżem śliwkowy z piekarnika bez cukru

Prosty przepis na dżem z węgierek, do jego wykonania można użyć innych owoców. Polecam ten szybki sposób na słodziutki dżem bez brudzenia i bez przypalania garnków :)



Składniki:
śliwki węgierki
olejek rumowy (opcjonalnie)




Wykonanie:
Owoce umyć i pozbawić pestek, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika piec 2 godziny, po czym piec jeszcze godzinę z termoobiegiem. Gorący dżem przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do dołu dnem.

Zobacz też:
Jabłka tarte na zimę

Komentarze

  1. fajny pomysł , może zrobie tak jabłka ...

    ps.
    a chyba miało być do gór dnem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny patent ;) przyznam się, że chyba nigdy bym na niego nie wpadła. Zapisuję do wypróbowania ;)

    W wolnej chwili zapraszam na mojego bloga kulinarnego.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥