Prosty przepis na dżem z węgierek, do jego wykonania można użyć innych owoców. Polecam ten szybki sposób na słodziutki dżem bez brudzenia i bez przypalania garnków :)
Składniki:
śliwki węgierki
olejek rumowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Owoce umyć i pozbawić pestek, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika piec 2 godziny, po czym piec jeszcze godzinę z termoobiegiem. Gorący dżem przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do dołu dnem.
Zobacz też:
Jabłka tarte na zimę |
fajny pomysł , może zrobie tak jabłka ...
OdpowiedzUsuńps.
a chyba miało być do gór dnem ;)
Fajny patent ;) przyznam się, że chyba nigdy bym na niego nie wpadła. Zapisuję do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na mojego bloga kulinarnego.
W jakiej temp piec??
OdpowiedzUsuń