Znane i popularne ciasto na które zawsze miałam ochotę jednak nigdy nie było mi dane wykonać tego cuda. swoje ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Proponuję na początku przeczytać przepis i zaplanować pracę nad tym ciastem, wtedy wykona się je w kilka minut.
składniki:
1/4 kostki masła
pół dużej paczki herbatników
2 galaretki malinowe + 800 ml wody
0,5 kg malin
1 opakowanie mascarpone
1 kubek śmietany 30%
2 łyżki cukru
bezy
płatki migdałowe
Wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy na pył, masło roztopić następnie dodać do herbatników. Wszystko razem szybko wymieszać, przesypać do formy na ciasto, uklepać i odstawić do lodówki.
Galaretki malinowe rozpuścić w 800 ml ciepłej wody i ostudzić. Gdy galaretka będzie zimna dodać do niej maliny, wymieszać i wylać na ciasto herbatnikowe.
Mascarpone ubić z śmietaną i cukrem, wyłożyć na galaretkę. Wierzch ciasta posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami oraz bezikami.
Zobacz też:
Ciasto Jamajka |
Malinowa Chmurka to najlepsze ciasto na świecie, dlatego też ostatnio spróbowaliśmy odzwierciedlić przepis ciasta i zrobić kawę. Wyszło pysznie! ❤
OdpowiedzUsuń