Chrust (faworki) Siostry Anastazji

Faworki, chrust czy anielskie skrzydełka – jakkolwiek je nazwiesz, te pyszne smażone wypieki są podstawą wielu domów, zwłaszcza podczas specjalnych okazji, takich jak sezon karnawałowy. A dzisiaj chcę podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na faworki, prosto z kuchni Siostry Anastazji, przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast. z podanych proporcji wychodzi bardzo dużo faworków.



Składniki:
6 żółtek
5 szklanek mąki pszennej
12 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Wykonanie:
Żółtka, mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia oraz spirytus połączyć ze sobą, zagnieść ciasto do momentu aż będzie gładkie i jednolite ale też będą pokazywać się pęcherzyki powietrza. Gdy ciasto będzie wyrobione, podzielić je na partie, każdą część wałkować na cienkie płaty, podsypując mąką. Nożem lub radełkiem wycinać pasy, każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż i przewijać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na słoty kolor.



Zobacz też:

pączki z serka waniliowego

chrust


Komentarze