Oto pierwszy i na pewno nie ostatni przepis na chrust, robi się go bardzo szybko, z podanych składników wychodzi około 35 ciasteczek. Jest to wersja bardziej wytrawna niż słodka.
Składniki:
mąka (tyle ile zabiorą wszystkie składniki)
1 łyżka masła
4 żółtka
1 jajko
szczypta soli
dodatkowo
tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
cukier puder do posypania
Jajko, żółtka, masło, sól dać do miski wymieszać i dodać tyle mąki ile przyjmą składniki, zagnieść (ma wyjść ciasto podobne do kruchego). Ciasto uformować w kulkę i mocno zbić je wałkiem do ciasta, następnie ciasto rozwałkować wykrawać z niego prostokąty z podłużnym nacięciem w środku przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Chrust smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu podawać posypane cukrem pudrem.
Zobacz też:
Zapiekanka gołąbkowa |
Ooo Ja z synkiem również dziś robiliśmy chrusty .. Kto nie lubi chrustów , musi być niemądry :) MNiam ..
OdpowiedzUsuń