Kluski śląskie tzw białe z sosem grzybowym po raz II

Więc po raaz drugi na blogu kluski śląskie tym razem z sosem pieczarkowym ; ))
Potrawa bardzo sycąca ale również prosta i szybka.
Polecam wszystkim łasuchom . 




Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli


Sos:
Pieczarki
1 cebula
pieprz
sól liście laurowe
łyżka masła
jogurt naturalny


Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć w maszynce do mięsa albo wycisnąć w prasce  Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze chwilę w wodzie (na bardzo słabym ogniu).





Sos:
Pieczarki skroić w paseczki, wraz z masłem dusić w rondelku. W międzyczasie dodać pieprz, sól liście laurowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy wszystko razem się udusi dodać jogurt naturalny.





Komentarze