Dzisiaj sos paprykowy u mnie w domu zwany pesto z papryki. Jest bardzo smaczny najlepiej smakuje gdy macza się w nim wiejską kiełbaskę. Pasuje do wielu przekąsek może służyć jako dip do krakersów chipsów czy innych przekąsek jak i również do mięs i innych frykasów.
Składniki:
2,5 kg pomidorów,
1,5 kg papryki żółta i czerwona do uzyskania idealnego koloru
1 kg cebuli,
czosnek
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka cukru,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Paprykę kroimy w małe kawałki. Czosnek i cebulę obieramy z łupinek następnie drobno siekamy. Do garnka wrzucamy obie papryki pomidory pokrojone w kostkę bez skóry, czosnek i cebulę podlewamy to wodą oraz dodajemy ocet, przyprawy. Prażymy wszystko do miękkości mieszając. Na koniec wszystko razem miksujemy do uzyskania papki. Sos wlewamy do małych słoiczków dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut.
a,co z pomidorami?
OdpowiedzUsuń