Dziś klasyki na zamienniki, tradycyjne dosyć pracochłonne ciasto pychotka czy jak kto woli Pani Walewska odwzorowałam na herbatnikach. Teraz sama się zastanawiam czy aby kopia smakiem nie przebiła oryginału. Wykonałam w blaszce o rozmiarach 24 cm x 27 cm.
Składniki:
duża paczka herbatników
2 budynie śmietankowe, jeżeli są bez cukru dodać 4 łyżki
900 ml mleka
1,5 kostki miękkiego masła
dżem śliwkowy
mała paczka bez
płatki migdałów
Wykonanie:
Ugotować budyń i całkowicie wystudzić. Masło zmiksować dodając po jednej łyżce budyniu. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, posmarować cienką warstwą dżemu i 1/3 masy, przykryć herbatnikami, posmarowanymi cienko dżemem i kolejną 1/3 masy przykryć herbatnikami wysmarować wierzch pozostałą częścią masy. Migdały uprażyć na patelni, bezy rozkruszyć w rękach i posypać nimi wierzch ciasta, a następnie wyłożyć na nie zimne migdały.
Zjadłbym to ciasto:)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńProściej, a z pewnością równie pysznie :)
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuń