Pani Walewska, Pychotka ciasto bez pieczenia

Dziś klasyki na zamienniki, tradycyjne dosyć pracochłonne ciasto pychotka czy jak kto woli Pani Walewska odwzorowałam na herbatnikach. Teraz sama się zastanawiam czy aby kopia smakiem nie przebiła oryginału. Wykonałam w blaszce o rozmiarach 24 cm x 27 cm.


Składniki:
duża paczka herbatników
2 budynie śmietankowe, jeżeli są bez cukru dodać 4 łyżki
900 ml mleka
1,5 kostki miękkiego masła
dżem śliwkowy
mała paczka bez
płatki migdałów






Wykonanie:
Ugotować budyń i całkowicie wystudzić. Masło zmiksować dodając po jednej łyżce budyniu. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, posmarować cienką warstwą dżemu i 1/3 masy, przykryć herbatnikami, posmarowanymi cienko dżemem i kolejną 1/3 masy przykryć herbatnikami wysmarować wierzch pozostałą częścią masy. Migdały uprażyć na patelni, bezy rozkruszyć w rękach i posypać nimi wierzch ciasta, a następnie wyłożyć na nie zimne migdały.



Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥