Bananowiec bez pieczenia + film

Dziś kolejne ciasto bez pieczenia, które jest bardzo proste, pyszne a do tego bardzo efektownie się prezentuje. Polecam użyć kakaowych herbatników, ponieważ świetnie pasują do bananów ale jeżeli nie posiadacie takich to zwykłe maślane również świetnie się sprawdzą w tym deserze. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.


Składniki:
masa
2 budynie waniliowe
1 litr mleka
1 łyżka cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła

dodatkowo
sok z cytryny
paczka herbatników
5 bananów
2 galaretki brzoskwiniowe




Wykonanie:
Proszek budyniowy, cukier, mąkę ziemniaczaną przełożyć do mniejszego naczynia zalać częścią mleka i dokładnie rozmieszać, resztę mleka zagotować. Gdy mleko będzie gorące wlać do niego zawartość mniejszego naczynia i ugotować tak jak zwykle gotuje się budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Banany pokroić w plasterki i dokładnie wymieszać je z sokiem z cytryny. Do miękkiego masła dodawać po łyżce budyniu ciągle ucierając mikserem. 1/3 masy wyłożyć na rozłożone w formie herbatniki na nią ułożyć krążki bananów przykryć kolejną warstwą herbatników masy i bananów całość przykryć pozostałą trzecią warstwą masy oraz bananów. Galaretki rozpuścić w 750 ml wody i je ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na wierzch ciasta.
Uwaga jeżeli robisz ciasto w blaszce na spód daj papier do pieczenia aby ciasto nie przeszło blaszanym smakiem.


Zobacz też:


Sernik bez sera

Komentarze

  1. świetne ciasto :)
    Zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jaka dużą blachę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. To nie jest moje pierwsze ciasto z budyniem ale z takim glutem jeszcze do czynienia nie miałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto rewelacja. Ja dodałam 2,5 łyżki maki ziemniaczanej do budyniu i było idealne. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bo do budyniu najlepiej nie dodawać żadnej mąki, wystarczy dać mniej mleka, a tak się sama zastanawiam na jaką to jest blaszkę, skoro 1 paczka herbatników ma wystarczyć na 2 warstwy? Dla mnie 1 paczka oznacza 100 lub 50 gr, bo takie są petitki.

    OdpowiedzUsuń
  7. w przepisie jest 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej a nie 2,5

    OdpowiedzUsuń
  8. Bez mąki tylko dac 3 budynie na 1 litr mleka

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglada! Jutro koniecznie muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥