Dziś blok czekoladowy przypominający kształtem i wyglądem salceson. Łatwo się go kroi jest niesamowicie dobry. Zapraszam.
Składniki:
1 kostka margaryny
0,5 kg mleka w proszku
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
5 kopiastych łyżek kakao
dodatkowo:
bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina, migdały itd)
średnia paczka herbatników
Wykonanie:
Masło z cukrem roztopić w wodzie, podgrzewając. Dodać kakao i wymieszać tak aby nie było grudek. Następnie dodać mleko w proszku i dokładnie je wymieszać . Pod koniec dodać połamane herbatniki i bakalie i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do butelki z obciętą górą. Wstawić do lodówki na całą noc. Gdy Blok zastygnie rozciąć butelkę i wyjąć czekoladę ; )
Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Lidl:
Haha weszłam dlatego, że lubię salceson :) Wygląda łudząco podobnie ;)
OdpowiedzUsuńPatrze i patrze, salceson :) ale dopiero po przeczytaniu przepisu pomyślałam pyyychaa ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTaki salceson to moge jesc:) tego prawdziwego to nie lubie,Fee.
OdpowiedzUsuńcoś mi się wydaje, że taki już robiłam :) :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńU mnie też się mówiło salceson na blok czekoladowy:) zawsze kłóciliśmy się z bratem czy salceson czy legumina:) ja wolałam salceson. Czasem też robię go w swoim domu, zawsze korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ Moje dzieci nie do końca rozumieją mój zachwyt ale też im smakuje:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńczy mleko w proszku i herbatniki dodać gdy masa wciąż jest podgrzewana czy zdjąć z gazu?
OdpowiedzUsuń