Salceson - blok czekoladowy

Dziś blok czekoladowy przypominający kształtem i wyglądem salceson. Łatwo się go kroi jest niesamowicie dobry. Zapraszam. 

blok czekoladowy z mleka w proszku, ciasto blok czekoladowy, blok czekoladowy z bakaliami,



Składniki:
1 kostka margaryny
0,5 kg mleka w proszku
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
5 kopiastych łyżek kakao
dodatkowo:
bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina, migdały itd)
średnia paczka herbatników





Wykonanie:
Masło z cukrem roztopić w wodzie, podgrzewając. Dodać kakao i wymieszać tak aby nie było grudek. Następnie dodać mleko w proszku i dokładnie je wymieszać . Pod koniec dodać połamane herbatniki i bakalie i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do butelki z obciętą górą. Wstawić do lodówki na całą noc. Gdy Blok zastygnie rozciąć butelkę i wyjąć czekoladę ; )

Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Lidl:


Komentarze

  1. Haha weszłam dlatego, że lubię salceson :) Wygląda łudząco podobnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrze i patrze, salceson :) ale dopiero po przeczytaniu przepisu pomyślałam pyyychaa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki salceson to moge jesc:) tego prawdziwego to nie lubie,Fee.

    OdpowiedzUsuń
  4. coś mi się wydaje, że taki już robiłam :) :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też się mówiło salceson na blok czekoladowy:) zawsze kłóciliśmy się z bratem czy salceson czy legumina:) ja wolałam salceson. Czasem też robię go w swoim domu, zawsze korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ Moje dzieci nie do końca rozumieją mój zachwyt ale też im smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. czy mleko w proszku i herbatniki dodać gdy masa wciąż jest podgrzewana czy zdjąć z gazu?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥