Korzystając z śliwkowego sezonu, przedstawiam tartę z migdałami i bezą. Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Jeżeli szukasz przepisu na wykorzystanie śliwek zapraszam do przepisu na powidła śliwkowe który znajdziesz tu.
Składniki:
na ciasto
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki margaryny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
na bezę
3 białka
szczypta soli
łyżeczka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
dodatkowo
0,5 szklanki cukru
dodatkowo
0,5 kg śliwek
3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim dno i boki tortownicy, nakłuć je w kilku miejscach widelcem, posypać migdałami. Śliwki wypestkować ułożyć na cieście i posypać cukrem (ilość w zależności od ich smaku, można również pominąć cukier). Z białek, cukru, mąki ziemniaczanej ubić sztywną piane i wyłożyć na śliwki, piec 45 minut w 180 stopniach.
śliwki to jedne z nielicznych owoców które lubię w cieście.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z owocami :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/