Było już Raffello bez pieczenia a teraz czas na tradycyjne ciasto na biszkopcie. Jest bardzo proste w wykonaniu dodatkowo ma w sobie nutkę alkoholu. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm.
Składniki:
na biszkopt
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę
750 ml mleka
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
kostka masła
200g wiórków kokosowych
dodatkowo
200 ml Malibu
200g białej czekolady
migdały lub orzechy
Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt, ostudzić i przekroić na 2 blaty. Budynie ugotować i ostudzić. Gdy będą zimne zmiksować je z masłem i wiórkami kokosowymi.
Blat ciasta nasączyć Malibu, wyłożyć masę, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go alkoholem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z migdałami lub orzechami. Czekoladą polać ciasto.
Zobacz też:
Ciasto serowo-orzechowe |
Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam rafaello :) takiej wersji jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń