Nie spodziewałam się że tak prosta rolada okaże się aż tak dobra w smaku. Biszkopt do tej rolady piekłam na blaszce dołączonej do piekarnika która miała wymiary 44 cm x 39 cm.
Składniki:
na biszkopt
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
na krem
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany 30%
cukier do smaku
dodatkowo
polewa Helio
1 słoik dżemu wiśniowego
Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt na blaszce o wymiarach 44 cm x 39 cm, około 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika odkroić przywierające brzegi od blaszki, odlepić papier do pieczenia. Na biszkopt położyć zmoczoną lnianą ścierkę i zwinąć w kształt rolady, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z mascarpone i dodatkiem cukru. Gdy biszkopt będzie zimny wyjąć z niego ściereczkę, posmarować go dżemem wiśniowym, oraz kremem, zwinąć ponownie w roladę. Wierzch rolady posmarować pozostałym kremem oraz polać białą polewą Helio.
Zobacz też:
Wygląda pysznie i obłędnie !
OdpowiedzUsuń