piątek, 20 stycznia 2017

Ciasto izaura

Ciasto które znam od zawsze, znam również wiele jego nazw np. Izaura, Isaura, Cielaczek, sernik Łaciaty. Ale nazwa jest tu mało istotna, bo warto wypróbować to ciacho, dodam że niezwykle efektownie wygląda gdy robi się je w tortownicy ja jednak robiłam w małej formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.

Składniki:
na ciasto
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki dżemu




na ser
0,5 kg zmielonego sera
100g masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ser zmiksować z masłem, żółtkami, cukrem, białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z serem. Sernik kłaść kupkami na cieście, upiec w 180 stopniach.

Zobacz też:

Sernik bez sera
Sernik na Mleku


6 komentarzy:

  1. rzadko pieke ciasta. ale zapowiada sie super. nigdy nie jadlam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy moze mi ktos powiedziec czy blaszka o wymiarze 24x39 nadaje sie do tego ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że się nadaje, ale wyjdzie płaskie jak stół ;p

      Usuń
  3. Dzieki za odpowiedz 😊 nous to chyba zrobie w tortownicy 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥