Bardzo lubię to ciasto, ponieważ zawsze wychodzi a co najważniejsze składniki na nie zawsze znajdują się w domu. Robiłam w tortownicy o średnicy 21 cm w 180 stopniach przez 60 minut.
Składniki:
3 szklanki mąki Szymanowskiej
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
6 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku i dalej miksować na wolniejszych obrotach, następnie dodać mąkę Szymanowską, olej,wodę, proszek do pieczenia wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i ponownie wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na środku wyłożyć dwie łyżki jasnego ciasta, przykryć dwoma łyżkami ciasta ciemnego i tak wykładać naprzemiennie do wyczerpania ciasta. Upiec.
Zobacz też:
Kostka Gruszkowa |
zgadzam się hehe też jedno z nielicznych, które zawsze mi wychodzi :)
OdpowiedzUsuń