Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami


Uwielbiam domową zupę ogórkową robioną ze swoich ogórków kiszonych. Dla mnie im kwaśniejsza tym lepsza. Ten smak jest niezastąpiony, więc zawszę robię zapas na dwa dni :)


Składniki:
0,5 kg kości pod zupę
5 ziemniaków
2 marchewki
0,5 selera
1 pietruszka
0,5 cebuli
1 szklanka ryżu
liść laurowy
ziele angielskie
150 ml śmietany 30%
słoik 1 l ogórków kiszonych
sól
pieprz

Wykonanie:
Kości zalać wodą ugotować na nich wywar razem z zielem angielskim, liściem laurowym, selerem, pietruszką, cebulą. Po około 1,5 h gotowania wyłowić kości. Do zupy wsypać ryż i pokrojoną w kostkę marchew, gdy ryż będzie na pół miękko dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i sól gotować do czasu aż wszystko zmięknie. Pod koniec gotowania dodać starte na tarce ogórki kiszone, można również dolać do zupy wodę pozostałą w słoiku, zupę zabielić śmietaną oraz doprawić do smaku.


Komentarze