Dynia zapiekana z serem feta + film

Dziś szybki jak zawsze przepis na przygotowanie dyni w wersji pieczonej z serem feta, to połączenie to obłęd. Myślę, że idealnie skomponuje się z piersią kurczaka lub łososiem. Pozwól przypiec się serowi a dyni skarmelizować.


Składniki: 
dynia 
oliwa 
sól 
zioła prowansalskie 
ser feta 
papryka w proszku

Wykonanie:
Dynię obierz i pokrój w kostkę, dokładnie ją umyj i odsącz, do naczynia z dynią dodaj oliwę, sól, zioła prowansalskie, paprykę - wszystko wymieszaj ze sobą. Dynię przełóż do naczynia żaroodpornego posyp serem feta pokrojonym w kostkę. Wstaw do piekarnika na około 40 minut i 190 stopni. Natomiast to już zależy od rodzaju dyni jak i stopnia jej pokrojenia zawsze najlepiej sprawdzić dynię widelcem przed zakończeniem pieczenia.


Zobacz też:

Migdałowiec bez pieczenia


Komentarze