Chałwowiec ciasto bez pieczenia z powidłami śliwkowymi + Film

Przepis na ciasto chałwowe bez pieczenia na herbatnikach i powidłach śliwkowych. Ciasto to robiłam w 2015 roku okazało się hitem na blogu Pychtokaaa, znajdziesz go tutaj. Pamiętaj dzień wcześniej ugotuj 2 budynie w 900 ml mleka z 4 łyżkami cukru.


Składniki: 
masa 
2 budynie śmietankowe 
kostka masła 
900 ml mleka 
4 łyżki cukru 
150 g chałwy 
dodatkowo:
2 duże paczki herbatników 
słoik powideł śliwkowych 
pół szklanki śmietany 30% 
2 łyżeczki cukru 
wiórki czekoladowe

Wykonanie: 
Budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na całą noc. Masło przygotować, wyjmując je z lodówki aby się ogrzało. Masło utrzeć mikserem dodając po jednej łyżce budyniu, na końcu dodać startą chałwę na tarce o grubych oczkach. Herbatniki wyłożyć na dno brytfanki, przykryć je cienką warstwą powideł a powidła połową masy chałowej. Wyłożyć herbatniki, na nie wyłożyć kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć herbatnikami. Śmietanę ubyć na sztywno z cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki na co najmniej noc. Podawać posypane wiórkami czekoladowymi. Przepis na brytfankę 24 cm x 27 cm.




Zobacz też:

Komentarze