Przepis na ciasto chałwowe bez pieczenia na herbatnikach i powidłach śliwkowych. Ciasto to robiłam w 2015 roku okazało się hitem na blogu Pychtokaaa, znajdziesz go tutaj. Pamiętaj dzień wcześniej ugotuj 2 budynie w 900 ml mleka z 4 łyżkami cukru.
masa
2 budynie śmietankowe
kostka masła
900 ml mleka
4 łyżki cukru
150 g chałwy
dodatkowo:
2 duże paczki herbatników
słoik powideł śliwkowych
pół szklanki śmietany 30%
2 łyżeczki cukru
wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na całą noc. Masło przygotować, wyjmując je z lodówki aby się ogrzało. Masło utrzeć mikserem dodając po jednej łyżce budyniu, na końcu dodać startą chałwę na tarce o grubych oczkach. Herbatniki wyłożyć na dno brytfanki, przykryć je cienką warstwą powideł a powidła połową masy chałowej. Wyłożyć herbatniki, na nie wyłożyć kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć herbatnikami. Śmietanę ubyć na sztywno z cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki na co najmniej noc. Podawać posypane wiórkami czekoladowymi. Przepis na brytfankę 24 cm x 27 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥