Przepis na likier z użyciem Kinder czekolady, jest super słodki i dość gęsty. Można również zrobić go na spirytusie w mniejszej ilości. Likier najlepiej smakuje po tygodniu leżakowania w lodówce. Przed spożyciem trzeba wstrząsnąć butelką, ponieważ czekolada lubi osadzić się na dnie butelki.
Składniki:
200 g czekolady kinder
2 łyżeczki cukru
1 kubek śmietany 30%
300 ml mleka
200 ml wódki
Wykonanie:
Mleko i śmietanę przelać do garnka, dodać cukier i czekoladki Kinder. Całość podgrzać ale, gdy zacznie się gotować natychmiast wyłączyć ogień. Odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie zimne ściągnąć kożuch, dolać wódkę i wymieszać. Likier przelać do butelek i ostawić do lodówki.
Zobacz też:
Ciasto Jamajka |
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥