Mazurek włoski Siostry Anastazji

Szukasz oryginalnego przepisu na mazurek wielkanocny? Mam dla Ciebie coś naprawdę nietypowego - mazurek z orzechami według przepisu siostry Anastazji! To przepis, który od razu przyciągnie Twoją uwagę. Przygotowanie tego ciasta jest naprawdę proste. Wystarczy połączyć chrupiące orzechy z delikatną pianą, a całość umieścić na dziwnym śmietanowym spodzie. Wynik? Cudowna i aromatyczna uczta dla podniebienia! Jeśli szukasz czegoś, co zaskoczy Twoich gości podczas świątecznego spotkania, to ten przepis jest dla Ciebie. Spróbuj go już dziś i delektuj się wyjątkowym smakiem mazurka wielkanocnego z orzechami siostry Anastazji! Piekłam w formie 25 cm x 35 cm Najlepiej zjeść go w 2 dni na trzeci dzień był bardzo twardy. Zmniejszyłam ilość cukru i mąki, ciasto jest specyficzne, ponieważ robi się je na bitej śmietanie i wychodzi bardzo zbite, tak że nawet ciężko było go rozłożyć w formie.



Składniki: 
na ciasto 
1 szklanka śmietany 30% 
3 szklanki mąki (w przepisie było więcej) 
3 całe jajka 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 kieliszek wódki 

na beze 
3 białka
2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
6 łyżek cukru 
1 słoik powideł śliwkowych

Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodać cukier. Dodać jajka, na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wódkę, upiec. Uwaga ciasto będzie  bardzo ciężkie i zbite ale takie ma być.
Orzechy zapiec w piekarniku ja uprażyłam je na patelni. Białka ubić z cukrem, dodać orzechy.
Na wierzchu upieczonego ciasta rozsmarować powidła śliwkowe, następnie rozłożyć pianę orzechową i zapiec w piekarniku.





Zobacz też:

Torcik z kremem śliwkowym S Anastazji

Ciasto serowo orzechowe S Anastazji


Komentarze