Ciasto z truskawkami Siostry Anastazji

Zapraszam Was serdecznie do mojego najnowszego wpisu na blogu, w którym przygotuję dla Was pyszne ciasto na zimno z truskawkami inspirowane książką "102 ciasta z owocami"! 🍓🍰 Ten przepis jest prawdziwą ucztą dla podniebienia i idealnie sprawdzi się na letnie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego. Przygotowanie tego deseru jest proste, a efekt końcowy zachwyci Was wszystkich. Gotowi na kulinarne doznania? Zapraszam do przepisu i odkrycia, jak łatwo można stworzyć coś wyjątkowego w swojej kuchni! Smacznego! 🍴✨Przepis jest ulepszony, odcukrzony tradycyjnie. W książce jest błąd podane jest żeby ciasto robić w tortownicy jednak składników jest za dużo i ciasta wyszło na styk w blaszce o wymiarach 25 cm x 35 cm




Składniki: 
na ciasto biszkoptowe
3 jajka 
3 łyżki cukru 
1 cukier wanilinowy 
3 łyżki mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

na masę serową 
1/2 l serka waniliowego 
1/2 l śmietany 30% 
4 łyżki żelatyny + 1/4 szkl ciepłej wody 
cukier do smaku 

na masę truskawkową 
1 l jogurtu truskawkowego 
4 łyżki żelatyny + 1/4 szkl ciepłej wody 
cukier do smaku 

dodatkowo 
truskawki 
2 galaretki truskawkowe




Wykonanie:
Biszkopt
białka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka. Masę delikatnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 10 minut w 180 stopniach.

masa serowa
żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać serek waniliowy i ponownie ubić. Pod koniec dodać przestudzoną żelatynę. Masę serową wylać na upieczone ciasto biszkoptowe, włożyć całość do lodówki.

masa truskawkowa
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, odstawić do wystygnięcia. Jogurt roztrzepać z cukrem (opcjonalnie ja nie dodawałam cukru) i połączyć z przestudzoną żelatyną. Masę truskawkową wylać na masę serową, w masę powkładać połówki truskawek, całość ponownie schować do lodówki.

Dwie galaretki rozpuścić w 900 ml wody i ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na wierzch ciasta.



Zobacz też:
Rolada szpinakowa z kremem brzoskwiniowym


Komentarze