Zapraszam Was serdecznie na mój nowy przepis, w którym przygotujemy wspólnie przepis na kruchy jabłecznik na budyniu z ulepszonym przepisem od siostry Anastazji! Ten deser jest nie tylko przepyszny, ale również mniej słodki dzięki zmniejszonej ilości cukru. Idealny sposób na zaspokojenie słodkiego łaknienia w zdrowszy sposób! Będziecie zachwyceni aromatem jabłek i delikatnością kruchego ciasta. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Zobaczcie jak krok po kroku przygotować ten pyszny jabłecznik i delektujcie się smakiem najlepszych owoców jesieni! Smacznego! 🍎🥧
Składniki:
na ciasto kruche
30 dag mąki ( w przepisie oryginalnym jest 40 dag ale to dużo za dużo)
25 dag cukru ( dałam 15 dag ponieważ również jest go za dużo)
25 dag cukru ( dałam 15 dag ponieważ również jest go za dużo)
25 dag masła
6 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę budyniową:
1 l soku jabłkowego
3 budynie waniliowe
cukier do smaku
dodatkowo
1 kg jabłek
opakowanie cynamonu
4 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto kruche, podzielić na dwie części i schłodzić.
Na soku jabłkowym ugotować budyń.
Jedną cześć ciasta kruchego rozwałkować i wyłożyć nią dno blaszki o wymiarach 30x20, na ciasto wyłożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka, posypać je obficie cynamonem. Ciepły budyń wylać na jabłka. Całość przykryć drugą częścią kruchego ciasta (można go porwać na strzępki lub zetrzeć na tarce) piec w 180 stopniach.
Zobacz też:
bananowiec bez pieczenia |
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥