Babka makowa z białek

 Zapraszam do mojego posta, gdzie dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszną babkę z makiem, który wykorzystuje białka! To aromatyczne i puszyste ciasto z pewnością rozgrzeje Wasze serca i podniebienia. Idealne na niedzielne popołudnie z herbatą lub jako deser na specjalną okazję. Przygotowanie jest proste, więc nawet początkujący w kuchni poradzą sobie z tym przepisem. Będziecie zachwyceni tym delikatnym smakiem makowych ziaren w puszystej strukturze babki. Gotowi na kulinarne doznania? Przygotujcie składniki i ruszajmy z wyrabianiem ciasta! Smacznego! 🍰🌟 #babka #przepis #mak


Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
0,5 szklanki maku

Wykonanie:
Zimne białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do piany dodać mąkę, proszek do pieczenia, roztopione letnie masło i mak. Całość wymieszać. Przelać do wysmarowanej masłem formy na babkę lub do keksówki. Upiec w 180 stopniach.



Komentarze