To z czym dziś tu przychodzę przerosło moje oczekiwania! Z przepisu na keczup z cukinii wyszedł mi wspaniały sos słodko-kwaśny. Smakuje super i będzie świetną bazą do innych dań z sosem. Warto go wypróbować bo koszt zrobienia paru słoików jest niewielki. Jedynym błędem jaki zrobiłam to nie obranie cukinii, radzę ją obrać bo wtedy czas gotowania będzie krótszy i zrobi nam się fajny gładki sosik.
Składniki:
1 kg obranej cukinii
1 cebula
sól
1 szklanka cukru
0,5 szklanki octu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
200 g koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce razem z cebulą, posolić i odstawić aż puszczą wodę. Cukinię razem z wodą przełożyć do garnka i zagotować, dodać cukier, pieprz, pieprz cayenne, gotować do czasu aż powstanie papka. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, ocet i pogotować jeszcze 5 minut. Do ciepłego sosu dodać przeciśnięty czosnek i przełożyć go jeszcze gorącego do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Więcej przepisów z cukinią:
Zobacz też:
Shrek bez pieczenia |
Leżą u mnie już 2 tyg 2 konkretnej wielkości cukinie. Już wiem, co z nich zrobię. Dam znać jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńdodaję jeszcze kilka obranych jabłek, kilka cebul, po ugotowaniu miksuję, można dodać słoik powidła zamiast octu kwasek cytrynowy.
OdpowiedzUsuń